Doktora Düzeyi

KABUL VE KAYIT KOŞULLARI

Üniversitemizin İnşaat Mühendisliği Anabilim dalı Doktora programına başvurabilmek için bir lisans veya tezli yüksek lisans diplomasına, Yüksek lisans yapmış veya hazırlık sınıfları hariç en az 10 yarıyıl süreli Lisans diplomasına sahip olanların en az 55 ALES puanı olması gerekir. Hazırlık sınıfları hariç on yarıyıldan daha kısa süreli lisans diplomasıyla başvuracakların en az 80 ALES puanı ve en az 100 üzerinden 80 veya 4 üzerinden 3 lisans mezuniyet not ortalaması olması gerekir. Doktora/sanatta yeterlik çalışması programlarına başvuranların YDS’den en az 55 ve ya Üniversitelerarası Kurulca eşdeğerliği kabul edilen bir sınavdan bu puana eşdeğer bir puan alması gerekir. Yabancı uyruklu adayların lisansüstü programlara kabul edilebilmesi için Türkiye’deki bir yükseköğretim kurumunun diploması veya lisans ya da yüksek lisans eğitimi, Yükseköğretim Kurulu tarafından eş değer olarak kabul edilen bir kurumun diplomasına sahip olması gerekir. Doktora programına başvuracak yabancı uyruklu öğrenciler, ana dilleri dışında Üniversitelerarası Kurul tarafından kabul edilen yabancı dillerin birinden YDS’den en az 55 veya Üniversitelerarası Kurulca eşdeğerliği kabul edilen bir sınavdan bu puana muadil bir puan alması gerekir. Senato girilecek programların özelliklerine göre gerekirse asgari puanları yükseltebilir. Türkiye’deki bir yükseköğretim kurumundan mezun olan yabancı uyruklu öğrenciler ALES puanı ile ilgili olarak Türkiye Cumhuriyeti uyruklu öğrenciler ile aynı şartlara tabidir. Yükseköğretim Kurulundan denklik belgesi ile TÖMER’den Türkçe yeterlik belgesi almış olmaları istenir. Yabancı dille eğitim yapan anabilim dallarında Türkçe yeterlik belgesi şartı aranmaz. Yabancı uyruklu öğrencilerin giriş şartlarını belirlemeye enstitü yönetim kurulu yetkilidir. Doktora programlarına öğrenci kabulündeki değerlendirmede; mülakat yapılmıyor ise ALES puanının %50’si, yüksek lisans not ortalamasının %30’u ve yabancı dil puanının %20’si alınarak başarı puanı hesaplanır. Mülakat sınavı yapılan Anabilim dallarında ALES puanının %50’si, yüksek lisans not ortalamasının %15’i, yabancı dil puanının %15’i ve mülakat sınavının % 20’si alınır. Hazırlık sınıfları hariç on yarıyıldan daha kısa süreli lisans diplomasıyla doktoraya başvuracaklar için başarı puanının hesaplanmasında lisans not ortalaması kullanılır. Başarı puanının en az 60 olması gerekir, 60 puanın üstündeki adaylar, en yüksek puandan itibaren sıralanarak ilan edilen kontenjanlara göre ilgili programlara yerleştirilir. Puan eşitliği durumunda ALES puanı daha yüksek olan aday tercih edilir. Mülakat sınavına girmeyen aday başarısız sayılır.

ÖNCEKİ ÖĞRENiMLERİN TANINMASI
Üniversitemizin İnşaat Mühendisliği Doktora Programına yatay geçiş yoluyla gelen öğrenciler "ERCİYES ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ ÜÇÜNCÜ BÖLÜM MADDE 17" ye tabidirler. Üniversitemizin İnşaat Mühendisliği Doktora Programına gelen yabancı uyruklu öğrenciler "ERCİYES ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ ÜÇÜNCÜ BÖLÜM MADDE 18" e tabidirler. Üniversitemizin İnşaat Mühendisliği Doktora Programına özel öğrenci statüsüyle gelen öğrenciler "ERCİYES ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ ÜÇÜNCÜ BÖLÜM MADDE 16" da belirtilmiştir. Üniversitemizin İnşaat Mühendisliği Doktora Programında ders saydırma işlemleri "ERCİYES ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ DÖRDÜNCÜ BÖLÜM MADDE 23" e göre gerçekleştirilir

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

İnşaat Mühendisliği Doktora Programında bir dersten başarılı sayılmak için programa kayıtlı öğrenciler en az CB başarı notu alması gerekmektedir.




MEZUNİYET KOŞULLARI

Programa kayıtlı öğrenci, en az 7 ders (bu derslerden bir tanesi bilimsel araştırma teknikleri ile araştırma ve yayın etiği konularını içeren bir ders) ve bir seminer dersi olmak üzere 60 AKTS’ye denk gelen ders, 30 AKTS doktora yeterlilik, 30 AKTS tez önerisi ve en az 4 yarıyıl tez döneminde alınan 25 AKTS tez çalışması ile 5 AKTS uzmanlık dersi olmak üzere en az 240 AKTS almak zorundadır. Doktora döneminde öğrencinin almış olduğu lisans dersleri doktora ders yüküne sayılmamaktadır. Öğrenci doktora eğitimi boyunca tez yeterlilik sınavı ve tez izleme komitesinden başarıyla geçmek durumundadır.

İSTİHDAM OLANAKLARI

İnşaat mühendisleri, kamu kurumlarında ve özel kuruluşlarda tasarımcı (proje mühendisi) veya şantiyeci (saha mühendisi veya sorumlusu) olarak görev alabilir. Hem tasarımcı hem de saha mühendisli olarak konut, iş merkezi, yüksek yapı, endüstriyel yapılar, kule ve iletim hatları ve tesisleri, karayolu ve demiryolu hatları, su yapıları, barajlar, kıyı ve liman yapıları, istinat yapıları, zemin iyileştirmeleri vb. çok geniş bir alanda mevcut kurum ve kuruluşlarda çalışabilecekleri gibi istemeleri halinde kendi firmalarını kurmak suretiyle firma sahibi olabilir. Özellikle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı olmak üzere bütün bakanlıkların İnşaat Mühendisliği kadrolarında, bakanlıklara bağlı müdürlüklerde (Karayolları, Devlet Su İşleri, İller Bankası vb) ve belediyelerdeki kadrolarda görev alabilir. Programın MÜDEK üyesi olması sayesinde diplomaları Avrupa dahil birçok dünya ülkesinde geçerli olacağından yurt dışında çalışma olanakları mevcuttur.

PROGRAM YETERLİLİKLERİ

Yüksek Lisans öğrenimi gören öğrenciler aşağıda ana başlıklar halinde listelenen beceri ve eğitimleri kazanır.
1- Matematik, fen ve Mühendislik bilgilerini uygulama becerisi
2- Deney tasarlama ve yapma ile deney sonuçlarını yorumlama becerisi
3- istenen gereksinimleri karşılayacak biçimde bir sistemi, parçayı veya süreci tasarımlama
4- Disiplinler arası takımlarda çalışabilme becerisi
5- Mühendislik problemleri tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi
6- Mesleki ve etik sorumluluk bilinci
7- İngilizce ve Türkçe etkin iletişim kurma becerisi
8- Mühendislik çözümlerinin evrensel ve toplumsal boyutlarda etkinliklerini anlamak için gerekli genişlikte eğitim
9- Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci
10- Çağın sorunları hakkında bilgi sahibi olmak
11- Mühendislik uygulamaları için gerekli teknikleri, yetenekleri ve modern araçları kullanma becerisi

Müfredat dersleri ile ilişiklendirme için Doktora Ders İçerikleri linkine bakabilirsiniz.